Creative rouwverwerking

Creatieve rouwverwerking met een lach en een traan.

Voor kinderen in rouw is het vaak fijn om creatief bezig zijn. Ze kunnen de gedachten de vrije loop laten, even de focus op wat anders, even uit je hoofd, het werkt ontspannend. En soms komt dan juist de emotie boven, op het moment dat je het niet verwacht, die mag er zijn, laat dat vooral gebeuren. Het lucht op!

Hoe pijnlijk een verlies situatie ook is, juist deze momenten om er op een creatieve, luchtige manier mee bezig te zijn en daarbij plezier en ontspanning te ervaren, daarmee help je een kind verder in zijn of haar proces.

Vroegtijdig kinderen op een creatieve wijze betrekken bij de situatie

Ook kun je kinderen al vroegtijdig bij de situatie betrekken, vooral als er sprake is van ziekte. Kinderen kunnen zich langzaam gaan voorbereiden op wat er komen gaat. Dit voorbereiden dient natuurlijk te gebeuren op een wijze die passend is bij het kind. Voorbeelden om samen op een luchtige, creatieve wijze samen iets te maken vind je in de webshop. Bijvoorbeeld, maak samen een mooie herinneringskist, en voeg daar persoonlijke artikelen aan toe. Of maak samen een memory stone of een mooie regenboog. Juist door samen deze herinnering te maken help je het kind verder, maak het gezellig, sfeervol, een moment wat de kinderen zich vaak later nog goed kunnen herinneren, een waardevolle, tastbare herinnering. Vind je het lastig om een activiteit te bedenken, en misschien om daarbij de juiste woorden te vinden, neem dan gerust contact met me op. Ik denk graag met je mee.

Rondom de uitvaart

Geef de kinderen een rol binnen het geheel. Zie ze! Activiteiten die daarbij passen zijn onder andere, het verven van de kist, kaarsje aansteken, een mooi gedicht voorlezen die ze zelf hebben uitgezocht, ook bijvoorbeeld samen met alle kinderen naar de bloemenwinkel. Kies de mooiste bloem uit in de winkel en er ontstaat een droomboeket voor op de droomkist.

Creatieve rouwverwerking na de begrafenis of crematie

Ook als de begrafenis of crematie achter de rug is zou je op een middag met alle (klein)kinderen een mooie houten regenboog kunnen versieren en een kaarsje aansteken, maar ook na een jaar kun je er weer even bij stil staan en wat moois met elkaar maken, het is eigenlijk altijd een goed moment. Een mooie versierde bloempot voor op het graf, een herinneringenplankje of 1 van de andere producten uit de shop. Kinderen verwerken vooral door creatief bezig te zijn, het helpt ze verder. Daarom is het juist zo waardevol om ook ruim na een overlijden hier nog bij stil te staan. Het creatief bezig zijn is luchtig, gevoelens komen naar boven en worden makkelijker geuit. Doordat het kind deze gevoelens kan en mag uiten geeft het een gevoel van opluchting en draagt het daarmee bij aan de verwerking van het verlies.

Ook voor professionals

Al mijn producten zijn geschikt voor de inzet van creatieve rouwverwerking. Daardoor zijn de producten ook zeer geschikt om aan te schaffen door rouwcoaches, geestelijkverzorgers, begrafenisondernemers, docenten etc. Je zult er een kind op een positieve manier verder mee helpen.

Tijdens het maken van een mooie creatie komt er ruimte voor de verwerking, emoties en soms kan het de start zijn voor een mooi gesprek om de rouwverwerking verder te helpen.
Soms is het gewoon even heerlijk om niet te denken en lekker met je gedachten bij deze mooie creatie te zijn, het is ontspannend, luchtig, kleurrijk en daarbij levert het een blijvende tastbare herinnering op, en die is zo waardevol.

Vragen of advies nodig? Neem gerust contact met mij op